För tidig utlösning: sympatiskt nervsystemets aktivering och ångest

För tidig utlösning: sympatiskt nervsystemets aktivering och ångest

#hvad så

Förstå för tidig utlösning

För tidig utlösning är en term som många människor undviker och låtsas inte gäller för sig själva, men upp till 31% av män i Sverige plågas av denna fråga.

Även om erektil dysfunktion kanske inte verkar vara ett problem, bör du ha en läkarkontroll för att vara säker på att du inte har ED först. Om du befinner dig ha ED kan behandling av ED behandla för tidig utlösning. Detta är inte alltid orsaken till för tidig utlösning, men det är definitivt något du bör kontrollera först innan du försöker andra alternativ. Många män har psykologisk besvär när det gäller för tidig utlösning, eftersom den sociala stigmatiseringen gör ett skämt av det. Det är inte bara pinsamt, det finns medicinska skäl bakom det. Det finns inget behov att bli generad om du tror att du kan få för tidig utlösning, se din läkare.

Vad läkarna säger

Läkarna vet inte exakt varför det händer, men det finns flera faktorer som är vanliga med det här problemet. För tidig utlösning kan orsakas av stress eller depression, relationsproblem eller låga serotoninnivåer. Sällan kan en inflammerad problem med prostata eller ryggmärgen vara den skyldige. Symtomen inkluderar djupt sexuellt nöje från att sakna förmågan att kontrollera utlösning, känna sig generad eller skyldig från att utlösas snabbt, och också utlösning utan varning och utan mycket eller någon stimulans.

Om du har för tidig utlösning en eller två gånger är det troligtvis inte ett problem. Om du har återkommande för tidig utlösning rekommenderas att du kontakta din läkare eller läkare. Din läkare kommer att ställa frågor om fysiska eller känslomässiga problem du kan ha. Vissa män kan vara generade av detta, men kom ihåg att läkaren bara är där för att hjälpa dig, inte döma dig. Det är viktigt att du är öppen och ärlig mot din läkare. Att ljuga till din läkare kan bara skada dig. Din läkare bör få dig att känna dig så bekväm som möjligt. Det kan också finnas en fysisk undersökning för att utesluta andra fysiska orsaker.

Kan det botas

För tidig utlösning kan förbättras i dagar till veckor till månader. Allas upplevelse är individuell, men det finns saker som kan hjälpa. Att vidta åtgärder för att lindra stress kan minska dina symtom avsevärt. Stress och ångest relaterad till för tidig utlösning kan vara en av de största orsakerna till att det händer i första hand. Det betyder inte att du behöver leva med det, det betyder bara att du har alternativ för att hitta rätt stresshantering för att lindra dina symtom.

Det finns också metoder under samlag som kan hjälpa. Det finns en metod som kallas start- och stoppmetoden. Detta innebär att du eller din partner börjar stimulera och sedan stoppa strax före klimaks. När känslan har försvunnit börjar du stimulera igen. Sluta när du är på väg att klimma och upprepa igen. Sedan nästa gång du kan klimma. Du kan göra detta flera gånger i veckan för att bygga mer kontroll över utlösning.

Behandling

Det finns också bedövande krämer eller sprayer du kan sätta på huvudet på din penis innan sexuellt samlag för att förlänga tiden innan utlösning. Din läkare kan också förskriva antidepressiva medel som påverkar dina serotoninnivåer. Det finns många olika SSRI: er som din läkare kan prova om en inte hjälper.

Naturläkemedel

Det finns också växtbaserade läkemedel, men det rekommenderas inte utan att prata med din läkare i förväg. Växtbaserade läkemedel kan påverka andra mediciner du kan ta eller kan skada dig på andra sätt eftersom de inte studeras på samma sätt som förskrivna mediciner testas. Växtbaserade läkemedel kan hjälpa men är inte värda risken utan att prata med din läkare i förväg. Människor glömmer att örter inte automatiskt betyder säkert. Vissa växtbaserade läkemedel kan vara mycket skadliga för människor så vänligen kontakta din läkare innan du tar några växtbaserade läkemedel, eller till och med något alls.

Att leva med för tidig utlösning

Även om vissa människor kan finna att för tidig utlösning är en pinsamt sak, behöver det inte vara det. Det är ganska vanligt och behöver inte stigmatiseras. Forskare arbetar hårt i Sverige och över hela världen för att hitta orsakerna till för tidig utlösning så att vi kan behandla problemet vidare. För tidig utlösning är ingenting att skämmas över och bör tas om hand så att du kan leva ditt liv till fullo utan problem eller något som håller dig tillbaka. Låt inte för tidig utlösning få det bästa av dig. Se din läkare och hitta en behandling som fungerar för dig så att du kan leva ditt liv utan att leva i förlägenhet eller skam.