Vad är skillnaden mellan eksem och psoriasis? Märkbara skillnader

Vad är skillnaden mellan eksem och psoriasis? Märkbara skillnader

At leve med dermatitis i Missouri

Dermatit: Vad du behöver veta

Dermatit är ett vanligt tillstånd som finns hos många barn, tonåringar och vuxna. Det finns i många former inklusive, men inte begränsat till, torr hud, klåda, röd hud och mer. Denna hud kan också flaga eller strö. Det vanligaste exemplet på detta tillstånd kallas atopisk dermatit, känd som eksem. Detta hudtillstånd är inte smittsamt alls, men det kan vara fula och pinsamt för alla som lider av det.

symtom

Det finns många symtom på eksem som kan variera från person till person. Normalt är det första tecknet på eksem den intensiva klåda i ett område. Det kliande området kan då tyckas förvandlas till ett utslag med bulor på det. Detta utslag kliar och bränner, särskilt om det förekommer i känsliga områden. Det inflammerade hudområdet kan sedan spruta vätska och bli skorpigt om det ständigt repas. Din hud kan vara torr och känslig, röd och inflammerad, svullen och bli mycket kliande.

Typer av eksem

Eksem förekommer vanligtvis på armar och bakom knäna, men det kan dyka upp var som helst på kroppen. Det finns många olika typer av eksem:

  • Atopisk dermatit
  • Kontaktdermatit
  • Dyshidrotiskt eksem
  • Nummular eksem
  • Seborrheisk dermatit
  • Stasisdermatit

Atopisk dermatit är kronisk och inflammatorisk. Detta inträffar när en persons immunsystem går in i överdriv som svar på en typ av allergen eller irriterande i eller utanför kroppen. Denna typ av eksem förekommer vanligtvis tidigt i en persons liv, redan under de första sex månaderna av livet. Kontaktdermatit inträffar när huden kommer i kontakt med irriterande ämnen eller allergener, vilket får huden att flamma. Vanliga irritationsmedel inkluderar blekmedel, rök, färg, parfymer och så vidare. Dyshidrotiskt eksem producerar små blåsor i kanterna på en persons fingrar, tår, fötter och så vidare. Denna typ av eksem finns mer hos kvinnor än hos män. Nummulärt eksem kan uppstå i alla åldrar. Rundade myntformade fläckar visas på huden och kan bli mycket kliande. Denna typ av eksem kan utlösas av insektsbett eller till och med torr hud som uppstår på vintern. Seborrheisk dermatit förekommer på platser i kroppen som producerar mycket olja. Denna typ av eksem finns oftast i hårbotten, näsan och övre ryggen. Detta eksem är inte resultatet av någon form av allergen eller irriterande och kan utvecklas i alla åldrar. Stasisdermatit uppstår när det är problem med blodflödet i en persons vener, vilket resulterar i tryck. Trycket kan få vätska att läcka ut på huden.

Orsaker till eksem

Det finns flera orsaker till eksem och vissa saker som kan utlösa en uppblåsning. Triggers och gener är kända för att vara de främsta orsakerna till eksem. Torr hud är förmodligen den bästa saken som kan orsaka eksem eller uppblåsning. När huden är torr blir den mycket spröd och skalig. Människor som lider av eksem är kända för att ha ett överreaktivt immunsystem, vilket orsakar inflammation när det utlöses av ett visst ämne. Inflammation gör att klåda och röd hud uppstår. Det finns många vanliga irriterande medel som kan blossa upp ett eksemstillstånd som metall, cigarettrök, tvålar, dofter och till och med vissa tyger. Känslomässig stress kan också utlösa uppblåsningar av eksem.

Behandling

Det finns en mängd behandlingar mot eksem, och många små förändringar som du kan göra för att hjälpa till med alla slags uppblåsningar. Det finns många kräm, kräm, lotioner och salvor som har visat sig hjälpa symtomen på eksem. Det är viktigt att rådfråga en hudläkare eftersom vissa produkter utan disk kan inkludera irriterande medel som kan förvärra symtomen. En hudläkare kan också hitta en ordentlig hudvårdsrutin för en person som mest effektivt kan behandla sitt eksem. Effektiva mediciner för eksem inkluderar topiska steroider och antiinflammatoriska mediciner.

Huskurer

Hjälpmedel mot eksem kan också vara effektiva. Att undvika dofter och parfymerade tvålar kan vara till hjälp för att minska uppblåsningar av eksem. Huden bör rengöras dagligen med hypoallergen tvål. Krämer som hydrokortison kan appliceras för att hjälpa till klåda, och lotioner kan hjälpa till att lugna det irriterade hudområdet. Användning av en annan typ av tvättmedel kan också verka en värld av underverk för att hjälpa till med eksem. Det finns många små åtgärder som en person kan vidta för att effektivt behandla sitt eksem. Det är dock alltid bäst att konsultera en hudläkare för att hitta lösningen rätt för dig.