Diabetes: Allt du behöver veta om den genetiska faktorn

Diabetes: Allt du behöver veta om den genetiska faktorn

Behandling mod diabetes

Fakta om typ 1-diabetes

Diabetes av typ 1 är varken förebyggande eller härdbar och medan dess orsak är okänd, tyder studier på att T1D är resultatet av en genetisk predisposition, vanligtvis i kombination med en miljömässig triggare. Diabetes av typ 1 är ett autoimmunt tillstånd, vilket innebär att kroppens immunsystem attackerar sig själv, ungefär som celiaki.

Vad är typ 1-diabetes

När det gäller diabetes typ 1, attackerar kroppen de insulinproducerande betacellerna. Det här är cellerna i kroppen som producerar insulin. Med tiden har personer med typ 1-diabetes ingen av dessa betaceller, även känd som öceller, och kan därför inte producera sin egen insulin. Insulin är hormonet som gör att kroppen kan använda glukos (socker) i blodomloppet som energi – det fungerar som en nyckel som låser upp kroppens celler, vilket gör att glukos kan komma in och tas upp. Att konvertera blodsocker är kroppens huvudsakliga sätt att den får energi, så utan insulin måste den ta till att bryta ner kroppsvävnad såsom muskel- och fettlager.

Hälsorisker

En annan potentiellt dödlig konsekvens för personer med typ 1-diabetes som inte är i terapi med insulin är diabetisk ketoacidos eller DKA. DKA uppstår när det finns en överbelastning av glukos i blodomloppet eftersom det inte finns något reglerande insulin. Diabetes kan träffa vem som helst, från valfri promenad. Och det gör det – i antal som dramatiskt ökar. I dag har mer än 30 miljoner barn och vuxna i USA diagnostiserats med diabetes. Över hela världen har mer än 422 miljoner människor diabetes. Diabetes är ett allvarligt tillstånd som orsakar högre nivåer än normalt blodsocker. Diabetes uppstår när din kropp inte kan använda eller effektivt använda sitt eget insulin, ett hormon som tillverkas av speciella celler i bukspottkörteln som kallas holmar (ögonlåtar). Insulin fungerar som en ”nyckel” för att öppna dina celler, för att låta glukosen komma in – och låta dig använda glukosen för energi. Utan insulin finns det ingen ”nyckel.” Så sockret bygger sig upp i blodet. Resultatet: kroppens celler svälter från bristen på glukos. Och den höga nivån av ”blodsocker” kan skada ögon, njurar, nerver och hjärtat. Mycket höga blodsockernivåer kan också leda till koma och död. Diabetes av typ 1 och typ 2 är de vanligaste formerna av sjukdomen, men det finns också andra slag, såsom graviditetsdiabetes, som förekommer under graviditet, liksom andra former.

Diabetes mellitus

Diabetes mellitus är ett tillstånd som uppstår när kroppen inte kan använda glukos (en typ av socker) normalt. Glukos är den viktigaste energikällan för kroppens celler. Nivån av glukos i blodet styrs av ett hormon som kallas insulin, vilket görs av bukspottkörteln. Diabetes typ 1 uppstår när ditt immunsystem, kroppens system för att bekämpa infektion, attackerar och förstör de insulinproducerande betacellerna i bukspottkörteln. Forskare tror att typ 1-diabetes orsakas av gener och miljöfaktorer, som virus, som kan utlösa sjukdomen. Stresshormoner i kroppen kan direkt påverka glukosnivån. … Din kropp kanske inte kan behandla glukosen som frigörs av dina avfyrande nervceller om du har diabetes. Om du inte kan omvandla glukosen till energi, byggs den upp i blodomloppet. Detta får dina blodsockernivåer att stiga. Om det är 126 mg / dL (7 mmol / L) eller högre i två separata test, har du diabetes. Oralt glukostoleranstest. För detta test fastar du över natten och den fastande blodsockernivån mäts. Sedan dricker du en sockerhaltig vätska, och blodsockernivåerna testas regelbundet under de kommande två timmarna. Det finns inget botemedel mot diabetes. Varken typ 1 (juvenil-debut eller insulin-krävande) diabetes eller typ 2 (vuxen-start) diabetes någonsin försvinner.

Insulin

Patientens insulinbehov är minimalt och vissa patienter kan faktiskt finna att de kan upprätthålla normalt eller nästan normalt blodsocker som tar lite eller inget insulin. Diabetes diagnostiseras med hjälp av en av fyra enkla blodprover på en läkarmottagning eller hälsoklinik. Testen mäter din blodsockernivå, vilket betyder mängden socker i ditt blod. Många personer med diabetes har inga symtom, så det är viktigt att testas om du har riskfaktorer för sjukdomen. I vissa fall finns det inga symtom – det händer ibland med typ 2-diabetes. I detta fall kan människor leva i månader, till och med år utan att veta att de har sjukdomen. Denna form av diabetes kommer så gradvis att symtom kanske inte ens känner igen.