Erektil dysfunktion, även känd som ED: Vilken information är viktig om ämnet

Erektil dysfunktion, även känd som ED: Vilken information är viktig om ämnet

Den fruktade manliga sjukdomen: erektil dysfunktion

Penisproblem

Erektil dysfunktion är ett ord som ingen man vill höra. Det får dem att känna sig otillräckliga. Om du är en man som arbetar med erektil dysfunktion är det viktigt att komma ihåg att du inte är ensam. Forskare har uppskattat att cirka 1 miljon män i Sverige har att göra med erektil dysfunktion.

Vad orsakar ED

Erektil dysfunktion kallas också impotens. Detta är när män inte kan uppnå erektion eller behålla en erektion som varar under sex. Det kan vara ganska pinsamt och oönskat för alla män. Detta inträffar vanligtvis för att män inte får rätt blodcirkulation genom min penis. Utan detta blodflöde kan en erektion inte uppstå. Det finns många anledningar för män att uppleva den fruktade erektil dysfunktionen. Några av dessa orsaker kan vara:

 • Ålder. Erektil dysfunktion är vanligare hos äldre män
 • Hälsoproblem som påverkar dina nerver kan också påverka blodflödet till nerverna inuti penis.
 • Känslomässig hälsa om tidigare sexuella relationer kan orsaka erektil dysfunktion.
 • Ångest över hur du ska prestera när du har samlag
 • Depression
 • Påfrestning

Vem ED påverkar

Vissa män har hävdat att de är ivriga cyklister och det är därför de upplever erektil dysfunktion. Forskare har undersökt detta påstående och har inte hittat något som länkar samman erektil dysfunktion och cykling. Om du är cyklist och upplever erektil dysfunktion, prata med din läkare och bestäm om du ska hitta en annan hobby.

Behandling av ED

Tack vare vetenskapen finns det tack och lov så många behandlingar män kan göra för att hjälpa till med erektil dysfunktion. Dessa kan vara:

 • Tar en grupp läkemedel med PDE-5. Dessa läkemedel kan tas 30-60 minuter innan de har sex. Du måste få din läkares recept för att få detta läkemedel.
 • Dessa läkemedel kan ha biverkningar: hörselnedsättning, rodnad, huvudvärk, synförlust.
 • Dessa läkemedel kan köpas online, men det rekommenderas att du undviker denna inköpsmetod.
 • Vakuumapparater är ett annat sätt som män får hjälp med sin erektil dysfunktion. En man placerar ett band runt sin penis och använder vakuumet för att pumpa penis till en erektion. Bandplaceringen hjälper till att hålla blodflödet där. Många män föredrar inte denna metod eftersom det inte innebär spontanitet.
 • I takt med att det medicinska området expanderar finns det nu kirurgiska behandlingar för att hantera erektil dysfunktion. Båda de kirurgiska alternativen ses vanligtvis som en SISTA utväg. De två stora är:
 • Kärlkirurgi försöker korrigera blodflödet till penis och eliminera erektil dysfunktion.
 • Penisimplantat är vanligtvis ett sista alternativ för män som inte har haft mycket framgång med andra behandlingar.
 • Nu när du vet att det finns behandlingar för erektil dysfunktion är det viktigt att känna till tecken och symtom på det. Det är normalt för vissa män att inte få erektion hela tiden. Den enda gången det anses vara erektil dysfunktion är om det är konstant och en man får det att påverka deras sexliv till det yttersta.

Livsstilsförändringar

Träning kan faktiskt hjälpa en man att minska risken för erektil dysfunktion. Ett sätt är att stärka bäckenbottenmusklerna genom kegelövningar. De flesta tror att dessa övningar bara är bra för kvinnor, men det har visat att de verkligen hjälper män som har att göra med erektil dysfunktion. Aeroba övningar kan också hjälpa till att producera mer blodflöde som kan flöda genom kroppen och in i penis. Att få diagnosen erektil dysfunktion kan vara läskigt. Om du är en man som har diagnostiserats, var inte rädd eller ledsen. Du är inte ensam. Det finns 1 miljon andra män som går igenom det du går igenom.

Medicinska framsteg ger nytt hopp

Tack och lov finns det så många vetenskapliga framsteg, att det att ha erektil dysfunktion kan ses som något så enkelt som att ha huvudvärk. Det finns så många läkemedel eller behandlingar du kan ta som kan hjälpa dig att slåss och få erektionen du vill ha ett tillfredsställande sexliv. Det finns också andra sätt att hantera erektil dysfunktion om du vet att du upplever stress eller depression i ditt liv. Vissa män har till och med börjat träffa en terapeut som hjälpte till med sin ED (erektil dysfunktion). Om du är orolig att du har erektil dysfunktion, gå till din primärvårdsläkare och få dem att köra tester. De kan sedan ge dig bästa möjliga behandling för dig.