Diabetes: Hur man känner igen, diagnostiserar, behandlar, hanterar och lever med den

Diabetes: Hur man känner igen, diagnostiserar, behandlar, hanterar och lever med den

Diabetes: Orsaker, symptom och behandling

Diabetes är en sjukdom som uppstår när ditt blodsocker, även kallad blodsocker, är för högt. Så hur förekommer diabetes? Diabetes typ 1, som är mycket normal, uppstår när ditt immunsystem inte kan producera tillräckligt med insulin för att bekämpa infektionen. Det kan finnas många olika faktorer som går igenom hur insulin produceras, men forskare tror att det främst kan vara en genfaktor, liksom att äta mycket socker. Bara i USA bara är det uppskattade antalet personer över 18 år som har diagnostiserats cirka 30,2 miljoner och växer fortfarande. Detta är cirka 27 till 38% av befolkningen. Det uppskattas också att 84,1 miljoner människor riskerar prediabetes och att de inte ens vet det. Diabetes är den sjunde ledande dödsorsaken i USA.

Diabetisk diæt

Vad orsakar diabetes?

Utan vård och korrekt hantering kan diabetes leda till uppbyggnad, vilket kan leda till risker och farliga komplikationer, som stroke och hjärtsjukdomar. Det finns många olika typer av diabetes, och det kan komma från olika faktorer. Vissa kan vara överviktiga och andra kanske inte. Vissa kan leda till en inaktiv livsstil och andra kanske inte. Det är till och med närvarande i någon barndom. Diabetes är ett kroniskt medicinskt tillstånd, vilket innebär att den kan kontrolleras, men den varar livet ut.

Typ 1 och typ 2

Enligt kamagrasvenska.com de två huvudsakliga diabetes som alla vet om är typ 1 och typ 2. Typ 1 uppstår när kroppen inte producerar insulin. Personer med typ 1 måste ta artificiellt insulin dagligen för att hålla sig vid liv. Diabetes av typ 2 påverkar hur kroppen använder insulin. Kroppen gör fortfarande insulin, men den svarar bara inte effektivt som den en gång gjorde. Typ 2 är den vanligaste typen av diabetes och är vanligtvis kopplad till fetma.

symtom

De nio bästa symptomen inkluderar:

 • Ökad urinproduktion
 • Överdriven törst
 • Viktminskning
 • Hunger
 • Trötthet
 • Hudproblem
 • Långsamma läkande sår
 • Svampinfektioner
 • Prickande eller domningar i fötter.
 • Blindhet
 • Njursvikt
 • Nervskador

Behandling

Till denna dag vet läkarna inte de exakta orsakerna till typ I, typ 2 och annan insulinresistens orsakar, andra än de faktorer som går in på det. Det finns sätt att mäta blodsockernivån. Exempelvis ligger normala blodsockernivåer vanligtvis mellan 70 och 99 mg / dl, där en person med diabetes kommer att ha en högre blodsockernivå som högre än 126 mg / dl. När en person är på nivå anses de ha prediabetes. De är högre än normalt men fortfarande inte riskerar diabetes. Riskfaktorerna mellan de två är vanligtvis mycket lika och högre om det har förekommit diabetes i familjehistoria, högre kolesterol, blodtryck, i viss ras och ålder.

Insulinresistens

När det gäller insulinresistensen, tror läkarna att detta är en mycket gradvis process och är i en cykel. Först tar personen in mer glukos än vad insulinet kan täcka, sedan försöker kroppen och tillräckligt med insulin för att bearbeta överskottet av blodsocker. När bukspottkörteln inte kan hålla jämna steg med de ökade kraven, börjar blodsockret att cirkulera i blodet, vilket skadar kroppen. Med tiden blir insulinet mindre effektivt och blodsockret fortsätter att stiga. Som i termer fortsätter att skada kroppen.

Självövervakning

Som nämnts i ovanstående stycke är självövervakning av diabetes mycket viktigt för att se till att du håller dig levande och väl. Denna typ av strategi kallas ”självkontroll av blodsocker (SMBG)”. Människor använder en glykemisk läsare (glukosmätare). Baserat på läsningen kan de sedan justera eller kontrollera hur väl deras externa faktorer är för att hjälpa dem att kontrollera deras glukosnivå. Detta kan vara kost, motion, insulin eller stresshantering. De kan också finna att självövervakning är problematisk. De måste bära materialen och sticka sig flera gånger om dagen för att få en droppe blod för att mäta nivåerna. Material som dessa kan inkludera testremsor, lanser och sedan själva maskinblocket.

Så länge de är utbildade i processen kommer självövervakning att vara mycket fördelaktigt för dem. Det är också idealiskt för dem att få utbildning av en hälso- och sjukvårdspersonal i hur självövervakning fungerar så att de kan mäta och uppfylla dess potential. De kommer också att behöva omvärdera någonsin så ofta för att se till att de mäter korrekt. Därför kan detta steg rädda många många liv.